• image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Op 23 mei 1930 begon Gerben Kijlstra zijn destijds kleine bedrijfje in Drachten. Het eerste wat hij deed was het maken van grafkisten.

Nadat Gerbens zoon Sietse Gerben in het bedrijf kwam, werd al gauw de eerste innovatie doorgevoerd: grafkisten werden vanaf die tijd niet meer rondgebracht met paard en wagen, maar met een heuse lijkauto. Al snel ontstond er behoefte aan een volgwagen en er werd besloten om deze aan te schaffen. Het mes sneed zelfs aan twee kanten, want als de volgauto niet nodig was voor een begrafenis kon deze worden ingezet als taxi (daarvoor werden de gordijntjes voor de ramen wel even verwijderd!).

In 1935 werd een Cadillac gekocht, die werd omgebouwd tot ziekenwagen met speciale brancardinrichting: het ziekenvervoer was geboren. Nog geen tien jaar na de oprichting waren de ondernemende Kijlstra’s actief op vier gebieden: het maken van grafkisten en grafkelders, rouwvervoer, taxivervoer en ziekenvervoer.

Anno nu
Op dit moment is Kijlstra een belangrijke, grote werkgever in Fryslân, werkend vanaf dertien verschillende locaties. Jaarlijks worden ruim 115.000 taxiritten en meer dan 30.000 ambulanceritten uitgevoerd door 105 taxichauffeurs en bijna 185 gespecialiseerde ambulancemedewerkers.

Kijlstra Personenvervoer & Ambulancegroep Fryslân is nog altijd een familiebedrijf en gehuisvest in Drachten: vanaf  april 2013 is een nieuw hoofdgebouw betrokken dat volledig naar eigen wensen en duurzaam is gebouwd.

Nieuwe vestiging
In april 2013 is het nieuwe hoofdkantoor in Drachten feestelijk geopend en daarmee kwam een langgekoesterde wens uit. Kijlstra Personenvervoer & Ambulancegroep Fryslân groeide zo snel dat de vorige locatie in versneld tempo te klein werd. Het nieuwe bedrijfspand, op 10.000 m2 grond, is een energiezuinig gebouw waarbij gebruik is gemaakt van een innovatief verwarmings- en koelingssysteem. Het gebouw is gevestigd op het bedrijventerrein A7 Noord, aan het klaverblad van de N31 (Wâldwei) en de A7. Sietze Kijlstra: “We zitten nu dichtbij de Meldkamer Noord-Nederland en kunnen, door deze nieuwe uitvalsbasis, de aanrijtijden van de ambulances in de regio verder verbeteren.”